Rikstone C24/H24

Rikstone amplifiers

 

Rikstone C24/H24 *

 

Aluksi heti selvennys, että 24 ei tarkoita tässä mallissa ulostulotehoa vaan pääteputkien kuluttamaa tehoa (plate dissipation). Tämän vahvistimen teho on 12-14W, mikä saadaan kahdesta 6V6:sta ulos katodibiasoituna.

 

Vahvistin pohjautuu Fenderin Tweed Deluxe (5E3) piiriin, joka yksi yleisimmin käytetyistä vahvistimista ja josta on tehty erilaisia muunnelmia eri valmistajien ja tee-se-itse-tekijöiden toimesta.

 

Peruskytkennässä on kaksi kanavaa, joille molemmille on oma Volume-säätö ja yhteinen Tone. Kanavat ovat hyvin interaktiivisia keskenään, mutta monet pitävät tätä juuri tämän vahvistimen parhaana ominaisuutena. Volume-säätöjen keskinäisellä asennoilla vahvistimesta saa ulos sopivaa persoonallisuutta sointiin.

 

Vahvistin on äänekäs ja aika helposti säröytyvä, jota voidaan hillitä mm. Paul C-modilla.

 

Em. piiriin pohjautuvia malleja olen valmistanut ainakin seuraavilla variaatioilla:

 

  • Variable Voltage Regulator (VVR) mahdollistaa soittamisen pienemmillä äänenvoimakkuuksilla esim. kerrostalossa kuitenkaan menettämättä vahvistimen ominaista sointia.

 

  • Kanavat on mahdollista konfiguroida siten, että niiden interaktiivisuus vähenee (Tungsten Creama Wheat).

 

 

  • Reverb on lisättävissä näihin malleihin ja se toimii näissä varsin hyvin vaikkakaan mikään ns. Surf-kaiku se ei kuitenkaan ole. Kaiku VVR:n kanssa asettaa tiettyjä rajoituksia toiminnalle.

 

  • Vibrato (Tremolo) on lisättävissä

 

  • Erillinen särökanava on toteutettavissa esim. muuttamalla toinen kanava tähän tarkoitukseen.

 

  • Tone ohitus on mahdollista toteuttaa.

 

  • PPIMV master on lisättävissä

 

  • Lineout joko säädöllä tai ilman on toteutettavissa

 

  • Vahvistimen muuntajat voi tapauskohtaisesti ylimitoittaa siten, että pääteputkena voidaan käyttää myös muita oktaalikantaisia putkia, kuten 6L6, 5881, 6550, EL34 jne.

 

  • Vahvistin rakennetaan aina puu-/vanerikoteloon. Puumateriaalina käytetään 18mm:n mäntyä/kuusta, paneelit tehdään 9-12mm:n vanerista. Puuliitokset tehdään puutapeilla eli ruuveja ei käytetä. Vaihtoehtoisesti kotelo voidaan tehdä myös 18mm:n vanerista, mutta kotelosta tulee silloin painavampi. Aito lakattu (2x) tweed-pinnoite antaa kotelolle kestävämmän pinnan kuin esim. Tolex ja on vintage-henkisempi.

Kytkentäkaavioita:

 

5E3

Rikstone C24RT power supply

Rikstone C24RT preamp

Rikstone C24RT power amp

Rikstone

 

VAT number: 2696321-9

Phone: +358 40 547 9757

e-mail: amps@rikstone.fi

 

Mamuntisunio, el photonius - Jalium calaniluitus